Yeni Dönem Erasmus+ Öğrenci Hareketliliği Başvuruları hakkında

Değerli Öğrencilerimiz,

2022 Teklif Çağrısı Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği yeni dönem başvuruları hakkında sizleri bilgilendirmek isteriz.

Bilindiği üzere yeni 2021-2027 döneminde Erasmus+ Programının en önemli özelliklerinden birisi “dijitalleşme”dir. Dijitalleşme, Erasmus+ Üniversite Beyannamesi sahibi tüm kurumların uyması gereken bir zorunluluk olarak 2020 itibariyle uygulanmaya başlanmıştır. Bu çerçevede Türkiye Ulusal Ajansı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından alınan kararla ülkemiz genelinde Erasmus+ başvurularının tek bir platform üzerinden alınması ve böylece uygulamada birlik sağlanması amaçlanmıştır. Bu itibarla 1 Mart 2022 itibariyle Erasmus+ yükseköğretim öğrenci ve  personel hareketliliği başvurularının Cumhurbaşkanlığı Kariyer Kapısı Portalı üzerinden alınması zorunlu hale gelmiştir.

E-devlet sistemi ile entegre çalışan bu portal üzerinden Üniversitemiz tarafından açılacak ilanlara öğrencilerimiz doğrudan e-devlet hesapları ile başvuru yapabilecektir. İlgili ilanların portal üzerinden yayınlanabilmesi ve başvuruların alınabilmesi için gerekli olan entegrasyon çalışmaları titizlikle sürdürülmekte olup, en yakın zamanda tamamlanması planlanmaktadır. Bununla birlikte Marmara Üniversitesi gibi çok sayıda bölüm ve anlaşmaya sahip olan kurumlar için bu süreç nispeten daha uzun sürebilmektedir.

Sistemin henüz tüm kurumlar tarafından ilk kez kullanılmaya başlanmış olması ve farklı kurumların ihtiyaçlarına yönelik farklı gereksinimlerin doğması portal üzerinde güncelleme çalışmalarının da eşzamanlı olarak yapılması gerekliliğini doğurmaktadır. Marmara Üniversitesi olarak, Türkiye genelinde Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği kapsamında en yüksek sayıda öğrenciyi yurt dışına gönderen kurum olmamız sebebiyle ilgili hareketlilik tipinde ilana çıkmadan önce sistemin tüm entegrasyon sürecinin tamamlanmış olması önem arz etmektedir. Bu anlamda kurumumuz başvuru sürecinin Kariyer Kapısı Portalına uyumlaştırılması için öncelikle Erasmus+ Öğrenci Staj Hareketliliği başvuru ilanına çıkılacaktır. Önümüzdeki günlerde yayınlanacak Staj Hareketliliği İlanı sizlerle websitemiz üzerinden paylaşılacaktır. Akabinde sistem üzerindeki gerekli güncellenmeler ve entegrasyon süreci tamamlanır tamamlanmaz Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği ilanına da çıkılarak, 2022 Teklif Çağrısı için öğrencilerimizin başvuruları kabul edilmeye başlanacaktır.

Bir diğer önemli husus ise; COVID-19 pandemisi sebebiyle 2020 ve 2021 projeleri kapsamında seçilen öğrencilerin haklarını sonraki dönemlere erteleme durumları söz konusu olmuştu. Mevcut ikili anlaşmalarda kotalar; akademik yıl başına düşecek şekilde belirtildiği için, farklı proje dönemlerinde seçilmiş olan öğrencilerin aynı akademik yıl kotasını kullanması nedeniyle, yerleştirme ve karşı kurum kabul işlemlerinde bazı sorunlar yaşandığı görülmüştür. Yeni dönemde benzer çakışmaların yaşanmaması için yeni açılacak 2022 Teklif Çağrısı Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği İlanı; 2022-2023 Akademik Yılı Bahar Döneminden itibaren gerçekleşecek öğrenci hareketliliklerini kapsayacaktır. İlgili teklif çağrısı kapsamında seçilen Öğrencilerimiz 2022-2023 Bahar ve 2023-2024 Güz dönemlerinde hareketlilik gerçekleştirebileceklerdir.

Başvuru süreci ile ilgili güncel bilgi ve duyurular websayfamız üzerinden sizlerle paylaşılarak başvuru için yeterli süre öğrencilerimize tanınacaktır.

Bilgilerinize sunarız.

Uluslarararası İlişkiler ve Akademik İşbirliği Ofisi