Erasmus+ Programı Nedir?
Erasmus+ Programı
ERASMUS+ PROGRAMI NEDİR?
Erasmus+ Programı adını; değişik Avrupa ülkelerinde hem öğrenci, hem de akademisyen olarak bulunmuş olmasından dolayı Rönesans Hümanizminin önemli temsilcilerinden biri olan, bir bakıma bugünkü Erasmus öğrencilerinin ‘ilki’ olarak görülen Hollandalı bilim adamı Erasmus'tan (1469-1536) almıştır.
Erasmus+ Programı yüksek öğretim düzeyindeki işbirliğine yönelik programdır. Programının amacı yükseköğretimde kalitenin artırılması ve Avrupa boyutunun güçlendirilmesidir. Program kapsamında; yüksek ögretim kurumlarinin birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri, kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için hibe niteliğinde karsılıksız mali destek sağlamaktadır.
Erasmus+ Programının Alt Eylemleri;
Hareketlilik Faaliyetleri
-
Öğrenci Hareketliliği
-
Öğrenim hareketliliği
-
Staj hareketliliği
-
-
Personel Hareketliliği
-
Ders verme hareketliliği
-
Personel eğitimi hareketliliği
-
-
Hareketliliğin Organizasyonu
Erasmus Yoğun Dil Kursları
- Yoğun Programlar
- Hazırlık Ziyaretleri
Kaynak: Ulusal Ajans
ERASMUS+ PROGRAMI
Marmara Üniversitesi Erasmus+ Programına 2002 yılında “pilot üniversite” uygulaması ile başlamıştır. Türkiye’nin , AB’ye aday ülke olarak Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programlarına "tam üye" statüsüyle 1 Nisan 2004 tarihinde ki katılımının ardından, Üniversitemiz Erasmus+ Programından yararlanabilmek için "Erasmus Üniversite Beyannamesi"ne başvurmuştur. Avrupa Komisyonu tarafından değerlendirmeye tabi tutulan Üniversitemiz, Türkiye’den "Erasmus Üniversite Beyannamesi" almaya hak kazanan sayılı üniversiteler arasına girmiştir.
Üniversitemiz gösterdiği bu başarıyı devam ettirmiş ve programdan yararlanmaya başladığı ilk yıldan itibaren gerek program kapsamında yurtdışına gönderdiği öğrenci ve personel, gerek Marmara Üniversitesi'nde misafir ettiği öğrenci ve personel, gerekse programın kalitesini arttırmak için yaptığı çalışmalar ve uygulamalarla gözle görülür ilerlemeler kaydetmiştir.
2003-2004 akademik yılından 2009-2010 akademik yılına kadar Üniversitemizin Erasmus+ Programı kapsamında yurtdışına gönderdiği toplam öğrenci sayısı 1097’dir. Bu öğrencilerin oran olarak % 95’i “öğrenim hareketliliği” kapsamında Üniversitemizin 22 Avrupa Ülkesinde ki 230 farklı Üniversite ile yapmış olduğu Erasmus İkili Anlaşmaları kapsamında söz konusu üniversitelere bir dönem veya iki dönem eğitim almak üzere gitmişlerdir. Öğrenim hareketliliği faaliyetinde bulunan öğrencilerimiz, gittikleri üniversitelerde en az diğer öğrenciler gibi üniversitenin eğitim, kültür ve sosyal imkanlarından yararlanabilmektedirler.
Program kapsamında yurtdışına giden öğrencilerimizden oran olarak % 5’i ise, Erasmus "staj/yerleştirme hareketliliği" faaliyetinden yararlanarak, çeşitli kurumlarda (işletme, eğitim merkezi, araştırma-uygulama merkezi) staj yapma olanağı bulmuşlardır.
Erasmus+ Öğrenci Hareketliliği’nden yararlanan öğrencilerimiz, Avrupa Komisyonu’nun üniversitemize tahsis ettiği hibe miktarları doğrultusunda gittikleri ülke gruplarına göre maddi olarak desteklenmekte ve hibe alabilmektedirler. Bununla birlikte isteyen öğrencilerimiz, hibesiz olarak programdan yararlanabilmektedirler.
Üniversitemizin Erasmus+ Programındaki başarısı gelen öğrenci sayısından da anlaşılabilmektedir. Öğrenci hareketliliği kapsamında 2003-2004 akademik yılından 2009-20010 akademik yılına kadar üniversitemiz toplamda 839 Avrupalı öğrenciye ev sahipliği yapmıştır. AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’nın değişim istatistiklerine yıllar itibariyle ayrı ayrı bakıldığında ise, her yıl Marmara Üniversitesi’nin ; Avrupalı öğrencilerin eğitim almak için tercih ettikleri ilk üç Türk üniversitesi arasında olduğu göze çarpmaktadır.
Marmara Üniversitesi, 2006 yılında Ülkemize gelip Türkçe dil kursu almak isteyen yabancı öğrencilere “Erasmus Yoğunlaştırılmış Dil Kursu (EILC)” düzenleyerek, Avrupa Dil Ödülü’nün sahibi olmuştur.
Marmara Üniversitesi Erasmus+ Program uygulamalarını, öğrenci hareketliliği ile sınırlamamakta, üniversite personeline de “ders verme” ve “eğitim alma” faaliyetleri kapsamında yurtdışına gitme imkanı tanımaktadır. Bu güne kadar üniversitemizin 53 öğretim elemanı yurtdışındaki anlaşmalı olunan üniversitelere gidip, uluslararası boyutta ders vermiş ve deneyim kazanmışlardır.
Üniversitemiz, öğrencilerine farklı imkanlar ve bakış açıları sunmak amacıyla Erasmus+ Programı kapsamında anlaşmalı üniversitelerden ders vermek üzere öğretim elemanları davet etmektedir. Bu güne kadar 120 öğretim elemanı üniversitemize gelerek, öğrencilerimize ders vermiştir.
Bu sayfa Uluslararası İlişkiler ve Akademik İşbirliği Ofisi tarafından en son 24.11.2023 18:13:36 tarihinde güncellenmiştir.